Ljudje že stoletja plujejo po morjih in oceanih brez razsoljevalnika na krovu. Zakaj so te naprave v zadnjih letih postale nenadomestljive za večino morjeplovcev? Imeti neomejeno zalogo sveže pitne vode na krovu ni samo stvar udobja ali praktičnega razmišljanja (čeprav ta dva razloga ne gre zanemariti); predvsem je to potrebno zaradi zdravstvenih razlogov.

Razsoljevalnik nam omogoča plovbo praktično brez omejitev in nadležnih postankov v marinah kjer običajno drago zaračunavajo pitno vodo, ki je vse prevečkrat dvomljive kvalitete. Kdorkoli je že kdaj izkusil plovbo čez Atlantik ali daljše potovanje po drugih morjih ve kako pomembna je sveža voda na krovu. Svežo vodo najlažje pridobimo z uporabo razsoljevalnika. Razsoljevalnik na krovu ni nujno potreben, je pa nedvomno pridobitev katere se ne bi branil nihče. Poskušajte dopovedati posadki in potnikom, da se lahko prhajo le enkrat na teden in videli boste njihov odziv, ki ne bo prijeten.

Z uporabo razsoljevalca niste odvisni od velikosti vodnih rezervoarjev. Vodo lahko proizvajate med plovbo ali na mestu. Ni vam potrebno vpluti v marino in tam čakati v vrsti, da napolnete rezervoarje z vodo. To pomeni, da lahko izbirate vašo ruto bolj svobodno.

Večja svoboda. 

Sveža voda na krovu plovila je nujno potrebna. Imeti stalno svežo vodo na krovu pa ni več domena samo bogatih. Voda v rezervoarjih se velikokrat pokvari in lahko postane neuporabna ali celo škodljiva. Razlogi za pridobivanje sveže vode s pomočjo razsoljevalca namesto običajnega shranjevanja vode v vodnih rezervoarjih so znatni, med njimi štejem med bolj pomembne:

Prihranek pri prostoru.

Razsoljevalec zavzame precej manj prostora kot rezervoar za vodo ali pa ustekleničena voda katero običajno jemljete s seboj.Razsoljevalec tehta manj kot poln rezervoar za vodo in ustekleničena voda katero vzamete s seboj na pot. To je še posebej pomembno pri manjših plovilih na katerih že kronično primanjkuje prostora.

Dodatna skrb manj.

V primerih, ko se s svežo vodo oskrbujete iz rezervoarjev je potrebna previdnost saj se lahko pri porabi hitro uštejete. Izračunati je potrebno natančno količino vode, ki je nujna za osnovne potrebe. Če je na plovilu razsoljevalec, pa se temu izognete. Tako se lahko po vsakem kopanju oprhate ne, da bi vas skrbelo koliko vode ste pri tem porabili.

Razsoljevalec je na dolgi rok cenejši. 

Večina novejših razsoljevalnikov za svoje delovanje ne potrebuje več generatorja. Zatorej lahko to investicijo v večini primerov črtate. Novejše generacije razsoljevalcev zahtevajo minimalno vzdrževanje. Kar pomeni, da se bo investicija v razsoljevalnik povrnila takoj, saj boste imeli na voljo praktično neomejeno količino sveže vode.

Zdravje posadke.

Na splošno pomeni neomejen dostop do sveže pitne vode večjo verjetnost, da boste med plovbo popili več vode in se bolj hidrirali. Hidracija je zelo pomembna, sploh na daljših plovbah.Nadalje, z razsoljevalcem pridobite kvalitetno vodo tudi na področjih kjer je kvaliteta pitne vode vprašljiva. S tem se izognete možnosti, da zbolite ali si nakopljete druge črevesne ali trebušne težave.

Izbira primernega razsoljevalca je bistvenega pomena

Podjetje HP High Pressure izdeluje vrhunske razsoljevalnike že od leta 1995. V svoji tovarni v Milanu letno proizvedejo več sto različnih vrst razsoljevalnikov. Od ročnih, polavtomatskih do popolnoma avtomatiziranih sistemov.

Serija razsoljevalcev HP SC (Super Compact) je kompakten razsoljevalec, ki z dvema kratkima membranama (2521) lahko proizvede do 140 litrov vode na uro. V primeru, da je opremljen z večjimi membranami (315-40) pa lahko proizvede do 440 litrov vode na uro. Omogoča avtomatsko izpiranje membran in oddaljeno upravljanje. Verzija RP TRONIC omogoča še avtomatsko regulacijo pristiska (na voljo le v seriji AUTO). Razsoljevalci deluljejo na napetosti 110VAC 60Hz – 230VAC 50Hz – 230VAC 60Hz – 380VAC 50Hz – 440VAC 60Hz.

Ultra-Compact serija razsoljevalce je idealna za jadrnice in motorna plovila od 30 do 55 čevljev. Opremljena so s tako imenovanim TERS (Thermal Energy Recovery System), ki omogoča nižjo porabo. Razsoljevalci deluljejo na napetosti 12V – 24V – 110V 60hz – 230V 50Hz – 230V 60Hz.

Če povzamemo vsa našteta dejstva ugotovimo, da je razsoljevalnik na plovilu dobra odločitev saj vam omogoča večjo avtonomijo, varnost in udobje. Z ozirom na to, da HP High Pressure ponuja več različic razsoljevalnikov tako za manjše jadrnice, manjša motorna plovila kot tudi za večje jadrnice in motorna plovila je na vas, da se odločite kateri model vam ustreza.

Obiščite nas v našem salonu na Tbilisijski ulici 89 v Ljubljani. Predsavili vam bomo vse modele in vam svetovali pri izbiri in vgradnji. Naš delovnik je od ponedeljka do petke, med 09:00 in 17:00 uro.

Vljudno vabljeni.

HP High Pressure Watermakers – zastopnik za Slovenijo: STAL MAR d.o.o.