Solarni paneli

Podjetje Solbian je nastalo zaradi stave. Giovanni Soldini in Marco Bianucci (najpomembnejši italijanski navigator in priznan fizik) sta namreč sončno energijo želela uporabljati na tekmovalnih jadrnicah. Čeprav je bila fotovoltaika leta 2006 že zelo razširjena, je bila uporaba sončne energije na premikajočih se vozilih še vedno v pionirski fazi. Fotonapetostni moduli, ki so se uporabljali pri gradnji stavb, so bili pretežki, s togim steklenim pokrovom in neprimerni za morsko okolje. Prijatelja sta tako skupaj združila strast do jadranja in obnovljivih virov energije. Želela sta izdelati lahke in fleksibilne solarne panele, iz krhkih monokristalnih silicijevih sončnih celic. Najučinkovitejši sistem za proizvodnjo električne energije na plovilih, z različno orientacijo in senčenjem so poimenovali MPPT. Solbian solarni paneli se uporabljajo na regatnih jadrnicah in v celotni pomorski industriji, na avtodomih, planinskih kočah, dirkalnih avtomobilih, polnilnicah za kolesa, polnilnih postajah za mobilne telefone in še bi lahko naštevali. Za Slovenijo je naše podjetje uradni zastopnik.

SP serija

Solarni paneli najvišje kakovosti podjetja Solbian. Delujejo po principu tehnologije SunPowerTM, kjer monokristalne silicijeve celice s povratnim kontaktom dosegajo pretvorbo 24% sončne svetlobe v električno energijo. Električni kontakti so skriti na zadnji strani, zato so zgornje celice ravne.

SR SERIJA

Monokristalne celice z visokim izkoristkom so obdane z dvema patentiranima kovinskima mrežicama. Kovinska mreža na sprednji strani celice je posebej zasnovana tako, da maksimalno poveča zbiranje toka. Na zadnji strani celice druga mreža zagotavlja izjemno odpornost proti razpokam in prekomernemu upogibanju. Mrežici v bistvu tvorita dvojni ščit, ki deluje kot prevodna ojačitev sončne celice. Vgrajena je izjemna toleranca za razpoke in upogibe, kar zagotavlja visoko učinkovitost in neprekosljivo trajnost. Ta serija celic ima najdaljšo življenjsko dobo.

SX SERIJA

Monokristalne sončne celice so električno povezane z zelo tankimi bakrenimi žicami, ki na površini tvorijo zelo drobno mrežo, kar pomeni na tisoče kontaktnih točk. Serija je primerna za prožne module zaradi svoje neobčutljivosti na mikrorazpoke, ki so najpogostejši vzrok za izgubo energije v solarnih modulih. Druga prednost te serije je manjša občutljivost na senčenje, kar predstavlja veliko prednost v pomorstvu. Zaradi nove tehnologije povezovanja in uporabe silicijevih celic z visokim izkoristkom so paneli SX še posebej zmogljivi in zanesljivi.