Ko izbruhne požar je odzivni čas tako za gasilce kot tudi za ujete v ognju izjemnega pomena. Zanesti se na učinkovito radijsko komunikacijo v takšnih situacijah je vitalnega pomena, ampak ne vedno nujno tudi enostavno. Gasilci se bojujejo s plameni v sovražnem okolju, obkroženi z dimom, vodo in padajočimi objekti med tem, ko je vidljivost večino časa zelo otežena. Res, da so opremljeni in izurjeni za takšne naloge pa vendar mora v takšnih stresnih situacija vse delovati perfektno, tudi radijske zveze.

Številni dejavniki otežujejo gasilcem bitko z ognjem, med drugim tudi zmožnost komuniciranja. Gasilci se večkrat znajdejo v položaju, ko se sklonjeni ali leže, v pogojih ničelne vidljivosti in neznosne vročine ter vlage skušajo približati ponesrečencem. To vsekakor ni najbolj optimalen način za komuniciranje. Njihove zaščitne dihalne maske popačijo zvok. Območje požara je polno hrupa motorjev, sikajočih gasilskih cevi, vpitja prisotnih, vse to posledično še oteži že tako zahtevno komunikacijo.

V takšnih primerih, je zanesljiva prenosna radijska zveza še toliko bolj pomembna in je pomemben del zaščitne opreme, ravno tako kot zaščitna obleka in dihalna maska in mora biti najvišje kvalitete.

Gasilci potrebujejo heavy-duty, dvo-smerne radijske postaje. Njihove radijske postaje morajo zdržati še tako zahtevne okoljske pogoje kot je to le mogoče in morajo omogočati optimalno komunikacijo med udeleženci. Nova ICOM digitalna radijska postaja F52D/F62D je prava izbira za ta namen.

Nove IDAS™ radijske postaje niso le cenovno in kvalitetno sprejemljive, temveč so tudi uporabne. Kompaktna zasnova omogoča gasilcem enostavno nošenje in uporabo z drugo osebno zaščitno opremo. Te radijske postaje so manjše in lažje od običajnih Motorolinih postaj in se odlično prilegajo v vašo dlan tudi v primeru, ko ima gasilec nadete zaščitne rokavice. Kadar gasilec ne more držati radijske postaje v rokah, lahko komunicira s pomočjo Bluetooth® protokola.

F52D/F62D radijske postaje so res majhne na izgled, vendar so zelo trpežne in močne. Izdelane so tako, da presegajo standard MIL-STD-810 G.

V ekstremnih situacijah bo F52D/F62D pomagala obvarovati življenja gasilcev s svojimi naprednimi funkcijami. Funkcija kot je ‘’man down’’ (gasilec potrebuje pomoč…) ali ‘’lone worker (gasilec je izgubil stik s posadko…) in senzor gibanja omogoča še dodatno zaščito v napetih situacijah. Med varnostne funkcije spadajo tudi digitalno/analogni kodirni modem za kodiranje govora, zaščita z geslom in podobno.

F52/F62 radijske postaje imajo še eno funkcijo katero bodo gasilci še kako z veseljem sprejeli, še posebej prostovoljni gasilci. Vsak dan, stotine gasilcev prostovoljcev v različnih gasilskih društvih, brigadah po Sloveniji nosi s seboj pozivnike za primer alarmiranja in poleg tega še ali radijsko postajo ali mobilni telefon. Nošenje več različnih naprav zna biti naporno. Radijske postaje F52D/F62D pa imajo že vgrajen pozivnik in snemalnik, uporabniško nastavljive zvoke alarmiranja, 2 tonsko signalizacijo in več. Radijska postaja tudi vibrira in to dovolj močno, da boste čutili vibracije skozi obleko.

Med ostalimi značilnostmi omogočajo te radijske postaje tudi več načinov oddajanja, funkcija OTAP (Over the Air Programming) in zmogljivo baterijo je programiranje radijske postaje na terenu hitro.

Naslednjič, ko se boste odzvali na klic za požar se prepričajte, da je vasa radijska postaja kos izzivu. ICOM je prava izbira, če želite premakniti komunikacijo na višji nivo.

Za informacije o nakupu ali dobavi pokličite: 01 4233 540 ali nam pišite na elektronski naslov: info@stal.si